• Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!
  • Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!
  • Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!

Wielrennen en blessures

Het is momenteel een hot item in het nieuws; De Tour De France. De tour van 3360 kilometer die in Utrecht start en in Parijs eindigt trekt vele bezoekers en hoge kijkcijfers op televisie. Veel mensen worden enthousiast en beginnen zelf (weer) met wielrennen. Waar moet er op gelet worden bij het starten van de training en wat voor blessures komen er vaak voor? In deze blog kunt u het lezen om goed voorbereid te zijn!

Training

De wielren training verscheelt niet veel van de andere soorten sporten. De training heeft dezelfde opbouw; een warming-up, de training en een cooling down. Bij de training kunnen er verschillende accenten zijn. Zo is duurtraining gefocust op een langdurige inspanning waarbij de hoeveelheid bloed die in een keer wordt rondgepompt groter wordt. Bij de sprinttraining wordt het snelheidsuithoudingsvermogen getraind. Naast het fietsen kunt u ook ondersteunende oefeningen doen gericht op het verbeteren van de kracht, rompstabiliteit, algemene stabiliteit of rekoefeningen.

Kijk voor de oefeningen op: http://voorkomblessures.veiligheid.nl/wielrennen/oefeningen-wielrennen of raadpleeg de fysiotherapeut van GO! Fysiotherapie

Blessures

Met de toenemende belangstelling voor het wielrennen stijgt ook het aantal blessures. Omdat iedereen zomaar kan beginnen met wielrennen en er geen training of trainer aan te pas hoeft te komen liggen de blessures snel op de loer. Zadelpijn is een van de meest onschuldige blessures, dit wordt vaak veroorzaakt door een te hoog zadel of geen passende fietskleding (naad en rimpelloos fietsbroekje). Een veel voorkomende blessure is rugklachten, deze klachten ontstaan vaak doordat  er een te kleine afstand is tussen het stuur en de zadel, of een hoogteverschil tussen het stuur en het zadel waardoor de rug voor lange tijd in een gebogen stand staat. Dezelfde instellingen van het zadel en het stuur kan gevolgen hebben in de nek: een overstrekking in de nek kan nekklachten veroorzaken.

De verkeerde trainingsintensiteit kan ook blessures veroorzaken aan bijvoorbeeld bovenbeen, knie of onderbeen. Denk hierbij aan overbelasting van de hamstrings of de Quadriceps (dijspier). Achillespeesklachten ontstaat door een verkeerde trainingsintensiteit of een verkeerde instelling van de trappers (te ver naar voren geeft een grote kracht op de achillespees) of een te laag zadel (waardoor de hiel verder naar beneden gaat en waardoor de achillespees dus meer op rek wordt gebracht).

Natuurlijk zijn er ook de onvoorziene blessures zoals bij een valpartij, vaak is dit letsel in de vorm van breuken aan de pols arm en schouder maar ook hoofdletsel.

Wilt u beginnen met wielrennen? Zorg voor goed afgesteld materiaal, goede oefeningen en een degelijke trainingsopbouw. De fysiotherapeuten van GO! Fysiotherapie kunnen u hierbij helpen.

 

GO! Fysiotherapie

Wilhelminastraat 59

2161PH Lisse

0252-413132