Spalktherapie

De handtherapeuten van Handtherapie Bollenstreek maken spalken op maat voor duimen, vingers, hand en pols. Welke spalk u krijgt is afhankelijk van de diagnose die eerder is gesteld door de handtherapeut, dit kan verschillen per aandoening. Spalken kunnen voor meerdere doelen worden ingezet zoals steun geven, rust bieden of slechte bewegingen voorkomen. Afhankelijk van het doel kan de spalk ’s nachts gedragen worden, bij zware activiteiten of de gehele dag. In samenspraak met uw handtherapeut wordt het spalkbeleid bepaald.  

De harde spalken worden gemaakt van thermoplastisch plastic, dit betekent dat de handtherapeut het materiaal verwarmt met een warmwaterbak of warme lucht waarna de spalk gevormd kan worden. Hierdoor wordt de spalk geheel naar uw lichaam gevormd voor een ideale pasvorm. Als er na verloop van tijd de spalk nog veranderd moet worden is het mogelijk om aanpassingen te doen om zo de beste behandeling te bieden.  

De flexibele spalken worden gemaakt van neopreen, dit materiaal biedt steun maar laat ook ruimte voor beweging. De flexibele spalken zijn geschikt voor mensen met vingerblessures die geen harde spalk kunnen verdragen of slechts een milde ondersteuning nodig hebben.  

Het maken van de spalk valt onder de vergoeding van fysiotherapie maar de kosten voor materiaal moet apart afgerekend worden (per pin), meer hierover leest u hier.

picture-2600-scaled