• Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!
  • Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!
  • Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!

Week van de werkstress

Komende week is de week van de werkstress 2015. Het doel van deze week is om voldoende aandacht te krijgen voor werkstress en om werkgevers en werknemers op te roepen in actie te komen en hierbij te ondersteunen. Maar wat is stress nou eigenlijk? En hoe herkennen we dit?

Stress is een ander woord voor spanning. Een beetje spanning hebben we nodig om goed te kunnen functioneren, deze spanning zorgt ervoor dat ons lichaam klaar is voor actie. Bij een teveel van deze spanning in ons lichaam kan dit leiden tot klachten, dit wordt vaak stress genoemd.
Bij een te hoge spanning (stress) maakt ons lichaam zich klaar om te vechten of de vluchten. Onze hersenen geven een signaal af waardoor we het hormoon adrenaline aanmaken. Dit heeft als gevolg dat ons hart sneller gaat kloppen, versnelde ademhaling en onze spieren spanning zich aan. Als het ‘gevaar’ te lang aanhoudt maakt ons lichaam ook het stresshormoon cortisol aan, dit zorgt ervoor dat het lichaam paraat is. Normaal zijn deze effecten van korte duur, het lichaam heeft even nodig om weer te herstellen. Bij aanhoudende stress kunnen we overspannen worden of burn-out klachten krijgen.

Vaak wordt er gesproken van 3 soorten stress:
Spannende stress: een positieve vorm van stress. Het helpt ons om goed te presteren en alert te zijn in bepaalde situaties. Denk hierbij aan een sollicitatiegesprek of een ritje in de achtbaan.
Frustrerende stress: stress treedt op in frustrerende situaties, zoals file.
Schadelijke stress: dit is de ernstigste vorm van stress. Deze vorm treedt op bij bijvoorbeeld regelmatig pesten, na een traumatische ervaring of te hoge werkdruk.
Frustrerende stress en schadelijke stress mogen niet te lang duren. Als de stress aanhoudt en ons lichaam niet terugkeert naar de rust, is er sprake van chronische stress.

Niet iedereen is even gevoelig voor stress, dit heeft te maken met de draagkracht en de draaglast die wij hebben. Iemand met een hoge draagkracht kan meer stressvolle situaties dragen als iemand met een lage draagkracht.

De symptomen van stress zijn zeer divers. Ze uiten zich op verschillende vlakken; lichamelijke klachten, psychische klachten, gedachtensymtomen en gedragssymptomen. De symptomen kunnen aanwezig zijn wanneer een stressvolle situatie te lang duurt of meerdere elkaar snel opvolgen. Ons lichaam heeft dan te weinig tijd om te herstellen, en de stress stapelt zich op.

Voorbeelden van symptomen:
Lichamelijke klachten: hoofdpijn, rugpijn, schouderklachten, spijsverteringsstoornissen, rusteloosheid, slaapproblematiek en vermoeidheid.
Psychische klachten: snel geïrriteerd en gefrustreerd, snel emotioneel, ongelukkig gevoel, machteloosheid en sombere gedachten
Gedachten symptomen: slechte concentratie, moeite met nadenken, vergeetachtig, slecht geheugen, problemen met creativiteit of oplossend vermogen.
Gedragssymptomen: bazigheid, snauwerig, extreem kritisch tegenover anderen en overmatig eten, drinken en roken

Herkent u een van deze klachten bij uzelf? De fysiotherapeut kan u helpen met lichamelijke klachten en u mogelijk een luisterend oor bieden. Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen 0252-413132 of mailen info@handtherapiebollenstreek.nl

Werkstress