• Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!
  • Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!
  • Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!

Reumatoïde artritis (Reuma)

 

Vandaag, 12 oktober, is het internationale dag tegen reuma. In Nederland worden door het hele land verschillende activiteiten georganiseerd door het Reumafonds en de Reuma patiënten bond. Er worden bijvoorbeeld op verschillende plekken in het land blikjes frisdrank uitgedeeld die de mensen zelf moeten openen, enig idee hoe lastig dit is voor patiënten met reuma? Genoeg reden voor ons om dit onderwerp wat verder te belichten!

Reumatoïde artritis, reuma in de volksmond genoemd, is een systeemziekte met een onbekende oorzaak. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen. Reumatische aandoeningen kunnen globaal worden onderverdeeld in drie categorieën:

  1. Ontstekingsreuma
  2. Artrose
  3. Wekendelenreuma

Bij ontstekingsreuma beschadigd de ontsteking de gewrichten, vaak zijn dit de vinger en teengewrichten. Artrose is ook een vorm van een reumatische aandoening, hierbij verslechterd het kraakbeen van de gewrichten maar er is geen ontsteking aanwezig. Onder wekendelen reuma wordt verstaan dat er structuren zoals pezen, slijmbeurzen en aanhechtingsplaatsen van spieren aangedaan worden.

Reuma, een veelvoorkomend probleem
In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een vorm van reuma (!) Reuma komt bijna driemaal zoveel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Reuma kan op iedere leeftijd ontstaan maar vaak ontstaat het tussen de 40-60 jaar. De verwachting is dat het aantal mensen met reuma de komende jaren flink zal stijgen!

Reumatische klachten
Veel mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in de gewrichten of spieren en zijn snel vermoeid. Het bewegen is vaak lastig en dat geeft beperkingen in het dagelijkse leven. Denk daarbij aan het openen van een brief, het bedienen van de telefoon. De klachten kunnen per dag verschillen, dat maakt het lastig te begrijpen voor de naasten.

Symptomen
– het dik en warm worden van gewrichten
– langdurige pijn in spieren en/of gewrichten
– pijn en stijfheid als u even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt
Als u deze symptomen heeft hoeft dat niet te betekenen dat u reuma heeft. U kan een afspraak maken bij de huisarts voor verder onderzoek of doorverwijzing naar de specialist.

Ongeneesbaar maar wel behandelbaar
Ondanks veel behandelingen en medicijnen is reuma nog niet te genezen, maar de reuma is wel behandelbaar door de fysiotherapeut. De fysiotherapeut inventariseert uw klachten en maakt een behandelplan samen met u op maat. Voor de behandeling kunt u bijvoorbeeld denken aan het verbeteren van de spierkracht, conditie, de beweging van de gewrichten en de stabiliteit/coördinatie.

Wilt u meer informatie over reuma of heeft u een reumatische aandoening en wilt u graag behandelingen? Neem contact met ons op!

 

reuma blog