• Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!
  • Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!
  • Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!

Pols

De handtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van polsklachten. Veel voorkomende aandoeningen zijn De Quervain, Carpale tunnel syndroom, pols instabiliteit en polsbreuken. Heeft u een aandoening die er niet tussen staat? Neem gerust contact op met uw handtherapeut.  

De Quervain 

Bij Quervain is er sprake van verdikking en vernauwing het kanaal waar twee duimpezen doorheen lopen. Het begint vaak met pijn aan de duimzijde van het pols gewricht en verminderd gebruik van de duim, soms kan er ook een zwelling ontstaan.  

Om de pezen rust te geven kan uw handtherapeut kan een spalk om maat maken. Daarnaast neemt u handtherapeut het polsprogramma door, met spierversterkende en stabiliserende oefeningen. Er wordt ook advies gegeven voor het gebruik van de hand in het dagelijks leven.  

Carpaal tunnel syndroom 

De carpale tunnel is een nauwe doorgang aan de palmzijde van de pols, door deze tunnel lopen buigpezen die naar de vingers en duim gaan, maar ook een zenuw (n. medianus). Als er drukverhoging plaatsvind in deze tunnel, kan de zenuw bekneld worden. Dit zorgt voor pijn, tintelingen en soms ook uitval van spieren.  

Uw handtherapeut neemt het pols programma met u door. Tijdens het polsprogramma leert u hoe u de pols het beste kan gebruiken en krijgt u stabiliserende en spierversterkende oefeningen mee. Soms adviseert uw handtherapeut ook om ’s nachts een spalk te dragen. 

Na een operatie van het carpale tunnel syndroom kan uw handtherapeut u helpen revalideren. 

Polsinstabiliteit 

Het polsgewricht wordt gevorm door het spaakbeen, ellepijp en handwortelbeentjes. Deze worden gestabiliseerd door veel banden. Door erfelijke factoren of als gevolg van een ongeluk kan het zijn dat deze banden de pols niet voldoende stabiliseren waardoor er pijnklachten of beperkt gebruik van de pols ontstaan.  

Uw handtherapeut neemt het polsprogramma met u door, dit bestaat uit spierversterkende en stabiliserende oefeningen. Er wordt ook advies gegeven voor het gebruik van de pols in het dagelijks leven.  

Polsfracturen of herstel na operatie 

Als u een botbreuk heeft doorgemaakt of geopereerd bent aan uw pols kan uw handtherapeut u helpen revalideren. De handtherapeuten zijn extra geschoold in botbreuken en de revalidatie hiervan. Handtherapie Bollenstreek is aangesloten bij het traumanetwerk (TTCM) vanuit het Spaarne Ziekenhuis en LUMC. Hierdoor hebben wij intensief contact met de traumachirurg en hebben wij indien nodig nauw contact over de voortgang van uw revalidatie.