• Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!
  • Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!
  • Gespecialiseerd in hand, pols
    en elleboog!

Lichamelijke klachten door smartphone, tablet en laptop

Startup Stock Photos

De muisarm en SMS duim zijn tegenwoordig ouderwets, steeds meer mensen krijgen last van een whatsapp vinger of tablet kramp. De smartphone, tablet en laptop zijn niet meer weg te denken uit ons huidige leven. Steeds vaker is de informatie binnen handbereik en wordt er gecommuniceerd via deze apparatuur. Met de flexibilisering van de arbeidsmarkt lopen steeds meer mensen het risico op klachten aan de arm, nek en schouders (KANS klachten).

Smartphone

De whatsapp vinger lijkt de vervanger van de SMS duim te worden. Steeds meer mensen komen naar de fysiotherapeut met klachten aan de pols of hand. Het principe achter de whatsapp vinger is hetzelfde; steeds herhalende bewegingen wat lijdt tot overbelasting van de spieren en gewrichten. Eerst doet het alleen zeer bij de beweging, later wordt dit chronische pijn. Er zijn verschillende manieren om een smartphone vast te houden: 1. Vasthouden met een hand en typen met de andere hand 2. Typen met twee handen, het scherm in de lengte 3. Typen met twee handen, het scherm in de breedte 4. Typen met een hand, het scherm in de lengte. De belasting op de hand en pols verschilt bij al deze werkwijzen; manier 1 is het minst belastend en manier 4 is het meest belastend voor de hand en pols.

Tablet
Het toetsenbord van een tablet is kleiner dan van een laptop. Dat resulteert in een bepaalde belastende houding van de polsen. Dit kan doorwerken naar de elleboog en schouder gewricht; wat meer spierspanning veroorzaakt in de monnikapspier. Het werken op een tablet zorgt ervoor dat je een meer gebogen houding krijgt; dit kan leiden tot klachten aan de nek en rug. Zorg bij gebruik bij een tablet altijd voor een ontspannen houding voor nek en schouders en goede ondersteuning voor de armen. Veel typen op de tablet? Gebruik dan een toetsenbord.

Laptop
Het werken op een laptop kan ook risico’s met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je op een goede werkplek zit; achter een bureau in plaats van op de bank met de laptop op schoot. Zorg ervoor dat het scherm op ooghoogte staat, denk hierbij aan het gebruik van een laptop ondersteuner. De muis en toetsenbord van de laptop zijn niet goed af te stemmen op jouw lichaam , wat al snel kan resulteren in klachten aan de arm, nek en schouder. Gebruik om dit te voorkomen een externe muis en toetsenbord.
Probeer klachten aan de arm, nek en schouders te voorkomen: zorg voor een goede houding en blijf in beweging! Heeft u wel deze klachten? Neem contact op met GO! Fysiotherapie.