Hand
De handtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van handklachten. Veel voorkomende aandoeningen zijn duimartrose, artrose van de vingers, triggervinger of triggerduim, Dupuytren, malletvinger, of een breuk aan een van de botten. Heeft u een aandoening die er niet tussen staat? Neem gerust contact op met uw handtherapeut.
Duimartrose
Duimbasis artrose (ofwel CMC-1 artrose) komt veel voor bij mensen boven de 50 jaar. Het duimbasisgewricht is een zadelgewricht, dit levert een grote bewegingsvrijheid op, maar heeft ook tot gevolg dat vele banden het gewricht moeten stabiliseren. Artrose is een aandoening van het kraakbeen, ook wel slijtage genoemd, waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat.
Als het gewricht artrotisch wordt, kan het zijn dat er pijnklachten optreden en het gebruik van de duim lastiger wordt.
Artrose is niet te genezen, uw handtherapeut neemt het duimprogramma met u door. Het duimprogramma bestaat uit oefeningen voor het opbouwen van de belastbaarheid van de duim en verminderen van de overbelasting. Eventueel kan de handtherapeut een spalk op maat maken voor het geven van rust en pijnvermindering.
Artrose van de vingers
Artrose is een aandoening van het kraakbeen, ook wel slijtage genoemd, waarbij het kraakbeen in kwaliteit achter uitgaat. Soms zijn er ook verdikkingen bij de vingergewrichten zichtbaar, deze worden noduli genoemd. Als de vingergewrichten pijnlijk zijn en stijf worden kan het zijn dat er sprake is van artrose.
Artrose is niet te genezen, uw handtherapeut geeft u oefeningen ter versoepeling van de vingergewrichten, maar neemt ook eventuele problemen door tijdens het dagelijks leven en werk. Als er sprake is van veel pijnklachten kan uw handtherapeut ook een vingerspalk voor u maken.
Triggervinger of triggerduim
Een triggervinger of triggerduim is een overbelasting en ontsteking aan de peesschede van de buigpees. Uw vinger kan moeilijk gebogen of gestrekt worden, dit gaat soms gepaard met een hokkende vinger of een knappend geluid.
Uw handtherapeut geeft u advies voor het gebruik van de vinger, een spalkje op maat kan ook helpen.
Dupuytren
Dupuytren is een aandoening waarbij er knobbels en strengen in de handpalm ontstaan. Op langere termijn kan dit ervoor zorgen dat de vingers krom trekken.
Als u geopereerd bent aan Dupuytren kan u handtherapeut u helpen met revalideren. De behandeling bestaat uit het maken van een nachtspalk en oefentherapie zodat u de beweging in de vingers behoud.
Na een operatie van Dupuytren kan uw handtherapeut u helpen revalideren.
Malletvinger
Bij een malletvinger scheurt de aanhechting van de strekpees los van het laatste kootje van de vinger. Meestal gebeurd dit bij balsporten, maar het kan ook gebeuren bij het opmaken van een bed.
Uw handtherapeut maakt een spalk op maat, waarbij u 6-8 weken de vinger niet mag buigen. Daarna gaat u samen met de handtherapeut oefenen en wordt u begeleid om het spalkje af te bouwen.
Handfracturen of herstel na operatie
Als u een botbreuk heeft doorgemaakt of geopereerd bent aan uw hand kan uw handtherapeut u helpen revalideren. De handtherapeuten zijn extra geschoold in botbreuken en de revalidatie hiervan. Handtherapie Bollenstreek is aangesloten bij het traumanetwerk (TTCM) vanuit het Spaarne Ziekenhuis en LUMC. Hierdoor hebben wij nauw contact met de traumachirurg en hebben wij indien nodig intensief contact over de voortgang van uw revalidatie.